No items found.

Trykkavlastning og blodsirkulasjon

Hvorfor er optimal trykkavlastning viktig?

Den største og viktigste forstyrrende faktoren på søvnen din, er faktisk sengen din. Det er umulig å sove oppreist, siden du ville kollapset så snart musklene dine begynte å slappe av. Å sove i sittende stilling er mulig i kortere perioder, men etter hvert vil trykket på baksiden øke for mye.

En liggende stilling er definitivt den beste og derfor den mest universelle liggeposisjonen. I denne posisjonen er kontaktflaten med støtten større, og musklene dine slapper mer av,

Senger og madrasser finnes i alle slags modeller og materialer. Men uansett hvor harde eller myke de er, vil du alltid registrere trykket fra kroppen din og madrassen. Etter at du har ligget en stund, vil du derfor automatisk dempe trykket fra de områdene på kroppen som presses, ved å snu deg.

Presset på kroppen din avhenger av din dominerende søvnposisjon, vekten din, størrelsen på kontaktplanet og fastheten.

Det vi vet er at kontaktplanet mellom kroppen og madrassen må øke etter hvert som kroppen blir mer mottakelig for trykk; og derfor må madrassen være mer elastisk.

Registrerer kroppen for mye mottrykk under søvn, snur du deg for å unngå trykkskader. Å snu krever en innsats fra de strukturelle musklene. Mange mennesker snur seg allerede etter 10 til 20 minutter når de ligger i sin dominerende søvnposisjon på et hardt underlag. Å snu i de dype søvn- og drømmesøvnstadiene avbryter disse stadiene og tiden som trengs for å gjenvinne muskelavslapning begrenser og svekker søvnkvaliteten.

Selv på en ekstremt elastisk seng vil du fortsatt registrere trykket og snu deg, men sjeldnere. Den sterkeste forstyrrende faktoren er imidlertid en hard madrass. Å sove på en hard seng forkorter ikke bare dyp søvn og REM-søvn (REM står for Rapid eye movement), men gir også morgenstivhet, skulder- og hoftesmerter, som igjen kan føre til nakkesmerter, korsryggsmerter eller hodepine.

Hvis du står opp om morgenen og fortsatt føler deg trøtt, kan det være noe galt med madrassen eller sengen din, selv om du aldri har hatt noen fysiske smerter før. Årsaken kan være at du snur deg for mye, slik at du får for lite av både dyp søvn og REM-søvn.

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.